Avioehto ja avio-oikeus

avioliitto, avioehto, sormus, kädet, häät

Avioliitto on myös taloudellinen sopimus ja siihen liittyy monia oikeusvaikutuksia, joiden merkitys ilmenee vasta kun liitto purkautuu eron tai puolison kuoleman johdosta.

Avioehtosopimus tehdään usein avioliiton solmimisen yhteydessä, mutta se voidaan tehdä milloin vain avioliiton aikana. Avio-oikeuden ja sen poissulkemisen vaikutukset on syytä tuntea tarkkaan esim. uusperheissä, yrittäjillä tai kuolinpesissä ja jäämistösuunnittelussa. Jokainen avioehtosopimus on yksilöllisiin tarpeisiin perustuva ja se on syytä suunnitella tarkkaan.

Avioehto voi sisältää hyvin yksityiskohtaisia määräyksiä esim. tietyistä omaisuusesineistä, toispuoleisia ehtoja tai ehtoja missä tilanteissa sitä on sovellettava ja nämä kaikki pitää huolellisesti suunnitella, jotta ne pitävät silloin kun sopimusta on noudatettava.

Avioehtosopimuksen muoto on myös tarkkaan määrätty ja se tulee voimaan allekirjoituksen jälkeen vasta kun alkuperäinen sopimuspaperi on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa. Avio-oikeus voidaan myös palauttaa uudella sopimuksella.

Avio-oikeus voi olla poissuljettu myös esim. testamenttiin tai lahjakirjaan liitetyn määräyksen perusteella, jolloin antaja on määritellyt asian saajan puolesta.

Avioehtosopimuksen tekemiseen kuuluvat alkukartoitus, suunnittelu, luonnostelu, lopullisen asiakirjan laatiminen, 2 esteetöntä todistajaa, rekisteröintiohjeet.